niedziela, 1 września 2013

Tort czekoladowo-malinowy - KONIEC WAKACJI

Od jutra obie Kluski idą do przedszkola, trochę z ulgą ale bardziej z sentymentem patrze na te moje dwie łobuziary. To dla nich na koniec wakacji...



Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Czekoladowy biszkopt 

  • 180 g cukru
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
Poncz:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Przełożenie:

  • kwaskowaty dżem
  • 400 ml śmietany 30%
  • garstka malin
  • 1 łyżka cukry pudru
Dekoracja

  • 1,5 opakowania czekoladowych paluszków
  • ok 200 g malin

Przygotowanie biszkopta:

Mąki przesiewamy razem z kakao i odstawiamy na obok. Ubijamy pianę z białek do której dosypujemy w małych ilościach cukier. Po połączeniu białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku. W tym momencie kończymy z używaniem miksera i przechodzimy na ręczne mieszanie. Powolutku dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany. 
Ciasto wylewamy do formy której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut.

Po upieczeniu czekamy aby biszkopt wystygł i przekrawamy  na 3 blaty. Każdy nasączamy ponczem, smarujemy delikatnie dżemem na który wykładamy ubitą śmietanę i rozsypujemy maliny. Tę samą czynność powtarzamy do położenia ostatniego blatu który przykrywamy jedynie bitą śmietaną, dekorujemy malinami a na około układamy pod katem czekoladowe paluszki.
Schładzamy w lodówce.


PS. Czy ktoś widział w jakimś sklepie czekoladowe paluszki zrobione tylko z gorzkiej czekolady? mogą być czekoladowe ruloniki w środku puste. Ja użyłam czekoladowych paluszków z Lidla z nadzieniem truskawkowym.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...