Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami
Czekoladowy biszkopt
- 180 g cukru
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
Poncz:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przełożenie:
- kwaskowaty dżem
- 400 ml śmietany 30%
- garstka malin
- 1 łyżka cukry pudru
Dekoracja
- 1,5 opakowania czekoladowych paluszków
- ok 200 g malin
Przygotowanie biszkopta:
Mąki przesiewamy razem z kakao i odstawiamy na obok. Ubijamy pianę z białek do której dosypujemy w małych ilościach cukier. Po połączeniu białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku. W tym momencie kończymy z używaniem miksera i przechodzimy na ręczne mieszanie. Powolutku dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć struktury piany.
Ciasto wylewamy do formy której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35 minut.
Po upieczeniu czekamy aby biszkopt wystygł i przekrawamy na 3 blaty. Każdy nasączamy ponczem, smarujemy delikatnie dżemem na który wykładamy ubitą śmietanę i rozsypujemy maliny. Tę samą czynność powtarzamy do położenia ostatniego blatu który przykrywamy jedynie bitą śmietaną, dekorujemy malinami a na około układamy pod katem czekoladowe paluszki.
Schładzamy w lodówce.
PS. Czy ktoś widział w jakimś sklepie czekoladowe paluszki zrobione tylko z gorzkiej czekolady? mogą być czekoladowe ruloniki w środku puste. Ja użyłam czekoladowych paluszków z Lidla z nadzieniem truskawkowym.
Piękny i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuń