Wieprzowe eskalpoki z pieczarkami
- 5 cienkich plastrów schabu (około 1 cm grubości), rozbite
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 łyżka masła
- 300 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki lub malutkie w całości
- 3 łyżki wody
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Schab rozbijamy i każdy plaster przecinamy na pół -wzdłuż, oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Wkładamy do woreczka z mąką aby każdy kawałek mięsa był obtoczony.
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju obsmażamy każdy kawałek po około 3-4 minuty na delikatnie brązowy kolor, następnie mięso ściągamy z patelni i odkładamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej i szklimy cebulkę, później dokładamy masło i pieczarki i smażymy na większym ogniu około 5-6 minut tak aby pieczarki nie puściły wody.
Do pieczarek dodajemy 3 łyżki wody, a po około minucie dolewamy śmietankę i posypujemy koperkiem, dodajemy wcześniej usmażone mięso i gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty
Przepis podpatrzony w http://www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz