poniedziałek, 17 czerwca 2013

Wieprzowe eskalopki z pieczarkami






Wieprzowe eskalpoki z pieczarkami

  • 5 cienkich plastrów schabu (około 1 cm grubości), rozbite
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 łyżka masła
  • 300 g pieczarek, pokrojonych na mniejsze kawałki lub malutkie w całości
  • 3 łyżki wody
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Schab rozbijamy i każdy plaster przecinamy na pół -wzdłuż, oprószamy delikatnie solą i pieprzem.
Wkładamy do woreczka z mąką aby każdy kawałek mięsa był obtoczony.
Na rozgrzanej 1 łyżce oleju obsmażamy każdy kawałek po około 3-4 minuty na delikatnie brązowy kolor, następnie mięso ściągamy z patelni i odkładamy.
Na drugiej patelni rozgrzewamy pozostały olej i szklimy cebulkę, później dokładamy masło i pieczarki i smażymy na większym ogniu około 5-6 minut tak aby pieczarki nie puściły wody.
Do pieczarek dodajemy 3 łyżki wody, a po około minucie dolewamy śmietankę i posypujemy koperkiem, dodajemy wcześniej usmażone mięso i gotujemy jeszcze około 5 minut. Podajemy z ryżem i surówką z kapusty


Przepis podpatrzony w http://www.kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...