czwartek, 20 czerwca 2013

Koperkowy łosoś z koperkowym sosem + fasolka z sezamem

Uwielbiam Łososia, zresztą domownicy również - wg mnie najlepiej smakuje z koperkiem lub pietruszką bez dodatkowych udziwnień. Na działce koperek rośnie sam gdzie chce i ile chce - ostatnio starsza Kluska dostałą zadanie zerwać koperek i o dziwo w woreczku nie znalazłam innych ziół czy chwastów tylko i wyłącznie KOPEREK :) jestem z niej dumna.
Zatem dziś na obiad łosoś w koperku....



Koperkowy łosoś z koperkowym sosem


  • filet łososia
  • pęczek koperku
  • sól morska
  • sok z cytryny
Rybę oczyszczamy, oddzielamy od skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i ściśle obkładamy koperkiem, delikatnie solimy i pozostawiamy w lodówce na minimum 30 minut. Przed samym pieczeniem lub grillowaniem skrapiamy łososia sokiem z cytryny. U nas była wersja grillowana  (na grillu elektrycznym)


Sos koperkowy

  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
W międzyczasie gdy rybka się grilluje wstawiamy fasolkę ( o niej za chwilę) i przygotowujemy sos.
Czosnek przeciskamy i delikatnie solimy, dodajemy jogurt i majonez - wszystko łączymy rózgą, na samym końcu dodajemy posiekany koperek.



Fasolka szparagowa z sezamem

  • fasolka szparagowa
  • sezam 
  • masło
  • sól
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aby była al dente. Na patelni podpiekamy sezam a następnie dodajemy trochę masła żeby całość ładnie obkleiła fasolkę dla mnie pycha!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...