piątek, 10 maja 2013

Zrolowane piersi a w środku szparagi :)

Nie będę ukrywać, że piersi kurczaka to mięso które najczęściej pojawia się na naszym stole - w przeróżnych wersjach, z różnymi dodatkami. Jakoś nie zdążyło nam się jeszcze przejeść ;) pewnie dlatego, że za każdym razem można wyczarować coś interesującego  a do tego smacznego.
Sezon na szparagi w pełni więc tym razem wskoczyły do środka :)



Zrolowane piersi ze szparagami


  • 3 piersi z kurczaka 
  • 8 szparagów
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 6 suszonych pomidorów
  • 500 g pieczarek
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, słodka papryka

  • wykałaczki

Piersi myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na dwie części - tak aby powstały nam dwie cząstki, które delikatnie rozbijamy dłonią. Przyprawiamy solą,pieprzem, czosnkiem oraz słodką papryką. Odstawiamy.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części odłamując w tym miejscu w którym same pękają, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na 3-4 cm kawałki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Tak przygotowane dodatki umieszczamy na połówce piersi i rolujemy, pilnujemy aby główki szparagów znajdowały się na zewnątrz. Całość spinamy wykałaczkami oraz owijamy plasterkiem szynki. Tak przygotowane zrolowane kawałki kurczaka obsmażamy na patelni. Do obsmażonych zrolowanych piersi dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i zalewamy śmietanką. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż całość się poddusi - ok 10-12 minut.Na samym końcu doprawiamy sos do smaku - 2 łyżeczkami koncentratu, czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z zieloną sałatą - taką jak tu  lub tu , ryżem lub ziemniaczkami z wody.

Smacznego







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...