Kluski....hmmm w naszym domu w każdej postaci: makarony, pierogi, kluski, pyzy w każdej ilości.
Te powstały gdy dzieci zażyczyły sobie coś słodkiego na obiad...smaczne choć przepis niedoskonały, muszę pomyśleć jak je udoskonalić :)
Dodatki stworzyły pyszną całość - mi najbardziej smakowały ze świeżo zrobionym musem z jabłek i cynamonem.
Kluski z sera i płatków jaglanych
- 100 g płatków jaglanych
- 250 g sera twarogowego, może być mielony z wiaderka
- jajko
- 6 łyżek mąki ryżowej
- sól
Do podania:
- roztopione masło z bułką tartą
- jogurt z cynamonem
- mus jabłkowy
Płatki jaglane zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut. Gdy będą gotowe studzimy je.
Do zimnych płatków dodajemy ser, jajko, mąkę i sól i wyrabiamy ręką.
Formujemy wałeczki i kroimy odpowiadające nam kawałki.
W garnku gotujemy wodę z solą, na gotującą wodę wrzucamy kluseczki, gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu.
Podajemy na słodko bądź słono do sosiku.
Na ile to jest porcji? I okolo ile klusek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńto jest na około 3-4 porcje, a ile klusek...nie pamiętam :)
UsuńOk dziekuje
Usuń