Sezon na szparagi w pełni więc tym razem wskoczyły do środka :)
Zrolowane piersi ze szparagami
- 3 piersi z kurczaka
- 8 szparagów
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 6 suszonych pomidorów
- 500 g pieczarek
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- czosnek granulowany, słodka papryka
- wykałaczki
Piersi myjemy, oczyszczamy i przekrawamy na dwie części - tak aby powstały nam dwie cząstki, które delikatnie rozbijamy dłonią. Przyprawiamy solą,pieprzem, czosnkiem oraz słodką papryką. Odstawiamy.
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części odłamując w tym miejscu w którym same pękają, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na 3-4 cm kawałki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Tak przygotowane dodatki umieszczamy na połówce piersi i rolujemy, pilnujemy aby główki szparagów znajdowały się na zewnątrz. Całość spinamy wykałaczkami oraz owijamy plasterkiem szynki. Tak przygotowane zrolowane kawałki kurczaka obsmażamy na patelni. Do obsmażonych zrolowanych piersi dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i zalewamy śmietanką. Przykrywamy pokrywką i czekamy aż całość się poddusi - ok 10-12 minut.Na samym końcu doprawiamy sos do smaku - 2 łyżeczkami koncentratu, czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z zieloną sałatą - taką jak tu lub tu , ryżem lub ziemniaczkami z wody.
Smacznego
Pysznie nadziane mięsko :D
OdpowiedzUsuń