czwartek, 16 maja 2013

Zielona zupa krem ze szparagów, cukinii i sałaty

Jakiś czas temu będąc u Siostry oglądałam Kuchnia+  ;) no i rzuciła mi się w oko zielona zupa krem z trzech zielonych warzyw - cukinii, szparagów i sałaty, ciekawe połączenie i co się potem okazało smaczne! :) Jako, że przedwczoraj dostaliśmy kilka główek sałaty trzeba było je jakoś spożytkować i padło też na zupę...

Co potrzebujemy?

  • 2 cukinie
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 główka sałaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1litr buliony warzywnego
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka oliwy do podsmażenia cukinii
Co robimy?

Cukinię kroimy w kostkę ( nie obieramy jej) i podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie, gdy będzie miękka dolewamy bulion i wrzucamy szparagi ( górną część odcinamy i blanszujemy - później będzie nam potrzebna do ozdoby tudzież służyć będzie za makaron ;) ). Gotujemy razem przez chwilę i na koniec dodajemy sałatę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na koniec przyprawiamy. I gotowe! :)

 Szybka, smaczna zupa w sam raz na wiosenny obiad.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...