poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zielony koktajl - Pomarańcza + Pietruszka

Ten koktajl robi u nas furorę - swoim pięknym zielonym kolorem, swoim przepysznym smakiem, a do tego ma tyle dobrych właściwości a jest skomponowany tylko z dwóch składników -NATKA PIETRUSZKI i POMARAŃCZY.


Zatem przedstawię główne zalety dwóch naszych głównych aktorów tego koktajlu:


Natka pietruszki jest skarbnicą składników odżywczych. Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu).
Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę oraz działa moczopędnie. Obniża ciśnienie, łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).
Pomarańcze natomiast posiadają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit oraz przeciwdziałają wchłanianiu toksyn zalegających w jelitach. Doskonale nadają się do diet oczyszczających lub jednodniowych diet sokowych. Również cechują się dużą zawartością terpenów - związków działających bakteriobójczo i antywirusowo. To dzięki nim są idealnym sposobem na walkę ze schorzeniami dróg oddechowych, w przypadku grypy czy zwykłego przeziębienia. Terpeny rozszerzają również naczynia krwionośne (mają więc korzystny wpływ na krążenie) oraz idealnie współdziałają z witaminą C, dzięki czemu mózg jest lepiej dotleniony. Pomarańcza to również bogate źródło błonnika pokarmowego, kwasu foliowego i potasu. Właściwości prozdrowotne błonnika pokarmowego przejawiają się w poprawie perystaltyki jelit i ochronie przed chorobami przewodu pokarmowego

Po takim przedstawieniu nie pozostaje nic - tylko pić pić pić i się delektować :)



ZIELONY KOKTAJL - 
POMARAŃCZA + NATKA PIETRUSZKI 

  • pęczek natki pietruszki
  • 6 pomarańczy
Pomarańcze kroimy na połówki i wyciskamy z nich sok. Umytą natkę wrzucamy do naczynia i zalewamy małą ilością soku aby łatwiej można było ją zblendować/zmiksować. Następnie dolewamy pozostałą część soku, mieszamy i pijemy.




3 komentarze:

  1. Nie wpadłabym na takie połączenie, na szczęście w lidlu na promocji kupiłam sporo pomarańczy i zaraz wypróbuję przepis, taraz po zimie trzeba się wzmocnić:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...