niedziela, 13 maja 2012

Szaszłyki z sosem koperkowo-czosnkowym

Dziś na obiad były...

Szaszłyki drobiowe z warzywami i pysznym sosem koperkowo - czosnkowym.



Ponieważ poranna pogoda a dokładniej zimny przejmujący wiatr wygonił nas ze spaceru po plaży odeszły nam chęci na grillowanie pod gołym niebem...
Nie tylko wiatr był nam przeciwny ale także piski opon gdyż niedaleko naszej działeczki odbyło się rozpoczęcie sezonu Driftingowego Pucharu Bałtyku.
Zatem zamiast węgla drzewnego mieliśmy elektryczną płytę grzewczą, no cóż trzeba sobie jakoś radzić

Do przygotowania szaszłyków potrzebujemy:

- 600g piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 2 cebule
- pół cukini
- pieczarki
- przyprawy:
* imbir Kamis
* przyprawa do shoarmy Kamis
*sól pieprz, kmin rzymski
- 5 łyżek jogurtu naturalnego

Piersi oczyszczamy i kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawami i dodajemy jogurt, następnie odstawiamy. W międzyczasie kroimy warzywa. Im dłużej piersi będą w marynacie tym bardziej będą delikatne :)

Nabijamy wszystko wg uznania na patyczki do szaszłyków i możemy grillować

Sos koperkowo - czosnkowy

- 200ml jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki majonezu
- koperek
- sól pieprz do smaku

Koperek do sosu zerwałam na naszej działce, sam się wysiał :) Czosnek miażdżymy dodajemy do jogurtu i majonezu, mieszamy i doprawiamy do smaku. Pycha! To mój ulubiony sosik :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...