Jak wybrać dojrzałe awokado?
Sprawdzamy czy na górze węższej części znajduje się 'guziczek'
Jeśli go nie ma awokado jest dojrzałe.
Przygotowanie awokado:
Miąższ przecinamy ostrym nożem wokół pestki, następnie połówki owocu ostrożnie przekręcamy obiema rękami w przeciwnym kierunku, aż jedna połówka oddzieli się od pestki. Następnie wyciągamy pestkę z drugiej połówki. Od razu miąższ smarujemy sokiem z cytryny lub limonki aby nie zbrunatniał.
Łyżeczką delikatnie wyciągamy miąższ z łupiny. PESTKI NIE WYRZUCAMY!
GUACAMOLE:
* 1 dojrzałe awokado
* 2 ząbki czosnku
* sok z połówki cytryny
* sól do smaku
- pestka
- widelec
Przygotowane i wydrążone awokado umieszczamy w miseczce, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sok z cytryny oraz sól do smaku i ugniatamy widelcem - nie robimy tego blenderem, gdyż nasze guacamole stanie się zbyt płynne. Podczas ugniatania pozostawiamy w miseczce pestkę, dzięki temu awokado 'myśli', że nadal pozostaje w całości i nie ciemnieje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz