niedziela, 10 marca 2013

Guacamole

Guacamole czyli sos/dip z awokado - bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i bardzo zielony co przy dzisiejszym śniegu napawa nadzieją, ze znów wkrótce pojawi się słońce...



Jak wybrać dojrzałe awokado?

Sprawdzamy czy na górze węższej części znajduje się 'guziczek'


Jeśli go nie ma awokado jest dojrzałe.

Przygotowanie awokado:

Miąższ przecinamy ostrym nożem wokół pestki, następnie połówki owocu ostrożnie przekręcamy obiema rękami w przeciwnym kierunku, aż jedna połówka oddzieli się od pestki. Następnie wyciągamy pestkę z drugiej połówki. Od razu miąższ smarujemy sokiem z cytryny lub limonki aby nie zbrunatniał.
Łyżeczką delikatnie wyciągamy miąższ z łupiny. PESTKI NIE WYRZUCAMY!


GUACAMOLE:

* 1 dojrzałe awokado
* 2 ząbki czosnku
* sok z połówki cytryny
* sól do smaku

- pestka
- widelec

Przygotowane i wydrążone awokado umieszczamy w miseczce, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sok z cytryny oraz sól do smaku i ugniatamy widelcem - nie robimy tego blenderem, gdyż nasze guacamole stanie się zbyt płynne. Podczas ugniatania  pozostawiamy w miseczce pestkę, dzięki temu awokado 'myśli', że nadal pozostaje w całości i nie ciemnieje :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...