Co potrzebujemy?
Na ciasto
- 1kg mąki
- 1 szklanka ciepłej/gorącej wody
- 2-3 ziemniaki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki oleju
Na farsz
Pierogi z kapustą i grzybami
- kapusta kiszona
- suszone grzyby
- zeszklona cebula
- pieprz, sól, majeranek
Pierogi ruskie
- ziemniaki
- biały ser twarogowy
- zeszklona cebula
- sól, pieprz
Co robimy?
Bierzemy się za robienie ciasta, na stolnicę wysypujemy mąkę robimy w niej dziurkę i wbijamy jajko, łączymy ze sobą, dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę i dodajemy wodę i olej, wszystko ze sobą łączymy w jedną masę i wyrabiamy do momentu aż wszystko ładnie nam się połączy, później zostaje nam tylko rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek, na które później będziemy wkładać farsz.. Jedyna trudność podczas robienia ciasto to chyba odpowiednie wyrobienie, musimy użyć trochę siły ;)
Jak robimy farsz
Kapustę obgotowujemy w wodzie, żeby zmiękła, grzyby z racji tego, że suszone także gotujemy w wodzie, czasami gdy z grzybów nie robimy wcześniej wywaru na zupę grzybową to kapustę gotujemy w wodzie po grzybach wtedy jest bardziej aromatyczna ;) no ale, u nas przeważnie robi się zupę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia.
Gdy kapusta i grzyby ostygną siekamy je na drobne kawałeczki (można ręcznie lub w blenderze) i łączymy ze sobą, dodajemy cebulę i doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem (można użyć też innych przypraw w zależności od gustu) i dodajemy trochę oleju, żeby wszystko ze sobą połączyć. My farsz zawsze robimy wcześniej, żeby się trochę "przegryzł".
Z kolei na pierogi ruskie farsz to ziemniaki, biały ser, które rozgniatamy (można widelcem, lub przez praskę, jak komu wygodnie) dodajemy do tego cebulę i doprawiamy solą i pieprzem, wszystko ładnie ze sobą łączymy i ot cała filozofia :)
Na koniec gdy już ulepiliśmy pierogi gotujemy je w osolonej wodzie. Na koniec okraszamy je smażoną z boczkiem cebulką.
Przepis według mojej mamy :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz