środa, 20 lutego 2013

Pierogi :)

Za dodanie przepisu na pierogi zabierałam się już dłuuugo, w sumie  pierwszy raz miały się pojawić przed wigilią, ale jakoś zabrakło mi wtedy weny. Tym sposobem pierogi czekały sobie 2 miesiące na publikacje ;))). Wczoraj na naszej stronie na facebooku, którą możecie sobie odwiedzić TU zamieściłam zdjęcie zagadkę, które okazało się być mylące dla kilku osób, a sekret tkwił w dodaniu do ciasta ziemniaków, a dlaczego właśnie ich? dzięki temu ciasto jest bardziej miękkie, wypróbowane już wiele razy! ;) U mnie w domu pierogi głównie się robi z kapustą i grzybami albo ruskie, a w sezonie letnim z jagodami, za farszem mięsnym raczej nie przepadamy, no ale jak wiadomo jest to  kwestia gustu i smaku.




Co potrzebujemy?

Na ciasto
  • 1kg mąki
  • 1 szklanka ciepłej/gorącej wody
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oleju
Szczerze powiem, że nie wiem ile sztuk pierogów z tego wyjdzie, bo za każdym razem u nas wychodzi inna liczba, chociaż ciasto robi się tak samo, dużo zależy też od rozwałkowania ciasta :)


Na farsz

Pierogi z kapustą i grzybami
  • kapusta kiszona
  • suszone grzyby
  • zeszklona cebula
  • pieprz, sól, majeranek 

Pierogi ruskie
  • ziemniaki
  • biały ser twarogowy
  • zeszklona cebula
  • sól, pieprz
 Proporcji nie podaję, bo zawsze robimy farsz "na oko" ;) Wiem, że niektórym trudno będzie zrobić farsz bez proporcji, ale nie chcę nikogo okłamywać co do ilości składników, także zostawiam Wam pole do popisu ;)))




Co robimy?

Bierzemy się za robienie ciasta, na stolnicę wysypujemy mąkę robimy w niej dziurkę i wbijamy jajko, łączymy ze sobą, dodajemy ziemniaki przeciśnięte przez praskę i dodajemy wodę i olej, wszystko ze sobą łączymy w jedną masę i wyrabiamy do momentu aż wszystko ładnie nam się połączy, później zostaje nam tylko rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek, na które później będziemy wkładać farsz.. Jedyna trudność podczas robienia ciasto to chyba odpowiednie wyrobienie, musimy użyć trochę siły ;)



Jak robimy farsz

Kapustę obgotowujemy w wodzie, żeby zmiękła, grzyby z racji tego, że suszone także gotujemy w wodzie, czasami gdy z grzybów nie robimy wcześniej wywaru na zupę grzybową to kapustę gotujemy w wodzie po grzybach wtedy jest bardziej aromatyczna ;) no ale, u nas przeważnie robi się zupę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia.
Gdy kapusta i grzyby ostygną siekamy je na drobne kawałeczki (można ręcznie lub w blenderze) i łączymy ze sobą, dodajemy cebulę i doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem (można użyć też innych przypraw w zależności od gustu) i dodajemy trochę oleju, żeby wszystko ze sobą połączyć. My farsz zawsze robimy wcześniej, żeby się trochę "przegryzł".

Z kolei na pierogi ruskie farsz  to ziemniaki, biały ser, które rozgniatamy (można widelcem, lub przez praskę, jak komu wygodnie) dodajemy do tego cebulę i doprawiamy solą i pieprzem, wszystko ładnie ze sobą łączymy i ot cała filozofia :)

Na koniec gdy już ulepiliśmy pierogi gotujemy je w osolonej wodzie. Na koniec okraszamy je smażoną z boczkiem cebulką.


Przepis według mojej mamy :) Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...