Dziś będzie bardziej obrazkowo, żeby pokazać układanie poszczególnych warstw.
Owocowa terrina :
* 1 galaretka (u mnie smak agrestowy)
* 1 szklanka soku z brzoskwiń
* 1 mango
* 2 mandarynki
* garść borówki amerykańskiej
* 1 średni banan
* 4 połówki brzoskwini z puszki (mogą być 2 świeże)
* 2 garście mrożonych malin (świeże również mile widziane)
(wszystkie owoce można sobie wymieniać na inne nasze ulubione)
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i dodajemy szklankę soku z brzoskwiń.
Obieramy mango, a następnie obieraczką do warzyw strugamy długie, cienkie wstążki mango. One będą 'skórką' naszej terriny. Keksówkę lub formę w której chcemy wykonać terrinę wykładamy szczelnie folią spożywczą z delikatnym nadmiarem alby na koniec przykryć całość.
Cienkie wstążki mango układamy tak by delikatnie wystawały zza formy. Obkładamy nim boki a także dno.
Następnie układamy dwa rzędy mandarynkowych cząstek
Tak powstałe warstwy owoców zalewamy przestudzoną galaretką. Kilka razy stukamy o blat keksówką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakładamy na górę wystające kawałki mango i układamy kilka wstążek aby uzyskać dno naszego deseru.
Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy do zgęstnienia w lodówce.
Tak wykonany deser wg mnie wygląda rewelacyjnie i może być miłą zdrową odmianą słodkiej przekąski
Wygląda to po prostu przecudnie! Już nie mogę się doczekać sezonu na wszelkie owoce;).
OdpowiedzUsuńa jak smakuje! :)
Usuńwspaniały sposób na witaminki
OdpowiedzUsuńależ to ładne!
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń