środa, 6 lutego 2013

Bomba owocowa vel Terrina owocowa

Owocowa terrina - lub jak kto woli bomba owocowa. Dla mnie nowy sposób podania galaretki z owocami, zobaczyłam ją kiedyś na jakimś kulinarnym blogu, ale niestety nie zapisałam w zakładkach...
Dziś będzie bardziej obrazkowo, żeby pokazać układanie poszczególnych warstw.



Owocowa terrina :

* 1 galaretka (u mnie smak agrestowy)
* 1 szklanka soku z brzoskwiń
* 1 mango
* 2 mandarynki
* garść borówki amerykańskiej
* 1 średni banan
* 4 połówki brzoskwini z puszki (mogą być 2 świeże)
* 2 garście mrożonych malin (świeże również mile widziane)

(wszystkie owoce można sobie wymieniać na inne nasze ulubione)



Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i dodajemy szklankę soku z brzoskwiń.
Obieramy mango, a następnie obieraczką do warzyw strugamy długie, cienkie wstążki mango. One będą 'skórką' naszej terriny. Keksówkę lub formę w której chcemy wykonać terrinę wykładamy szczelnie folią spożywczą z delikatnym nadmiarem alby na koniec przykryć całość.
Cienkie wstążki mango układamy tak by delikatnie wystawały zza formy. Obkładamy nim boki a także dno.


Następnie układamy dwa rzędy mandarynkowych cząstek



Rozsypujemy lub układamy wg uznania borówkę amerykańską.


 Całość przykrywamy plasterkami banana



Następnie rozsypujemy maliny, tak aby szczelnie przykryły banana. Na górę układamy jeszcze plasterki brzoskwini.



Tak powstałe warstwy owoców zalewamy przestudzoną galaretką. Kilka razy stukamy o blat keksówką aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zakładamy na górę wystające kawałki mango i układamy kilka wstążek aby uzyskać dno naszego deseru.



Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy do zgęstnienia w lodówce.



Tak wykonany deser wg mnie wygląda rewelacyjnie i może być miłą zdrową odmianą słodkiej przekąski







5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...