wtorek, 5 lutego 2013

Quesadilla



Quesadille jadłam w wersji robionej w Pizzy Hut, zachciało mi się zrobić ją w domu. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam ;) Zaczynając od domowej tortilli, na którą przepis możecie znaleźć TUTAJ. Reszta jest dziecinnie prosta, z resztą jak zrobienie pszennej tortilli ;).

Co potrzebujemy?

Składniki na 4 porcje:
  • 8 placków tortilli
  • 250g sera żółtego
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 cebula
  • 250 g pomidorków cherry (bądź zwykłych)
  • 1 papryka
  • pół puszki kukurydzy
  • 300 g mięsa (zdecydowanie najbardziej pasuje kurczak, u mnie był pomieszany kurczak z wołowiną, bo akurat ostało się po wcześniejszym obiedzie ;) )

i jeszcze kilka składników na pikantny sos pomidorowy jako dodatek do naszej quesadilli

  • 1 mała cebula
  • pół słoiczka/puszki pomidorów bez skórki (moje robione latem przez mamę ;) )
  • 4-6 suszonych pomidorów z oleju
  • 2-3 ząbki czosnku również z oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta majeranku
  • szczypta cukru
  • kilka kropel sosu tabasco (w zależności od upodobań)
Co robimy?

Mając już gotowe placki zostaje nam tylko ułożenie reszty składników. Mięso podsmażam z cebulką i odrobiną przypraw, reszta składników jest mniej wymagająca, bo wystarczy je pokroić, wyciągnąć z puszki czy starkować ;)
Na początku na tortillę kładziemy starty ser, co by wszystkie składniki ładnie się nam połączyły, a dalej to już jak kto lubi...pomidorki, mięso, papryka, kukurydza, na to trochę sera mozarella, bo fajnie się rozpuszcza i na górę jeszcze trochę żółtego sera i drugi placek, wszystko przyciskamy i możemy smażyć to na patelni przygniatając całość np. garnkiem z wodą, żeby ładnie nam się wszystko skleiło, albo piec w piekarniku. Ja wybrałam drugą opcję - piekarnik nagrzany do 180 stopni (pieczemy około 15 minut do momentu aż ładnie się nam rozpuści ser), tylko niczym nie przygniatałam quesadilli, ale i tak wyszło całkiem fajnie, pewnie gdyby placki były jednakowej wielkości wyszło by znacznie lepiej, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma przecież.. ;)))


 Sos jest bardzo prosty. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy ją w garnku dodajemy pokrojone suszone pomidory, czosnek i pomidory bez skórki, wszystko razem przez chwilę smażymy, dodajemy przyprawy i sos tabasco, gdy wszystko nam się ładnie połączy miksujemy blenderem na jednolitą masę. I ot cała filozofia ;)


Smacznego!


3 komentarze:

  1. uwielbiam!:) szybkie i pyszne i można zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie a jakie pyszne!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...