czwartek, 7 lutego 2013

Pączki z dziurką ;)

Dziś tłusty czwartek, czyli nie może zabraknąć pączków! ;) Ogólnie nie miałam robić ich samodzielnie, tylko kupić po 1 dla każdego domownika, no ewentualnie po 2 ;)) ale wyszło inaczej, za sprawą konkursu lubiędarłowo :). 



Pączki z dziurką bo o nich  mowa, jedne smażone na głębokim oleju, drugie pieczone w piekarniku. 

Co potrzebujemy?

Na ciasto:
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka  
  • 2,5 szklanki mąki tortowej 
  •  14 g świeżych drożdży
  •  2 łyżki roztopionego masła
  •  1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilioego
  •  1 jajko
  •  szczypta soli
 Na posypkę:

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki roztopionego masła 
 Na lukier:


  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Co robimy?

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, masło rozpuszczamy w rondelku. Do miski wsypujemy mąkę i inne produkty suche, dodajemy mleko z drożdżami, jajko i masło i łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy, na początku można pomóc sobie mikserem, natomiast później trzeba sobie trochę popracować rękoma ;)) Jak już ciasto będzie gotowe, formujemy je w kulkę podsypujemy mąką i przykrywamy miskę ściereczką i wstawiamy  w ciepłe miejsce, żeby ciasto mogło sobie trochę wyrosnąć.  Jak już mamy wyrośnięte ciasto wykładamy je na blat i rozwałkowujemy je na ok. 1-1,5 cm grubości, a potem zostaje nam już tylko wycinanie kółek, ja użyłam szklanki, a do zrobienia dziurki w środku użyłam małego kieliszka. 




W wersji pieczonej układamy pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut, wyciągamy gdy ładnie nam zbrązowieją. Na koniec obtaczamy pączki w posypce z cukru i cynamonu, najpierw maczamy pączka delikatnie w maśle a później w cukrze, odstawiamy do wystygnięcia i pączki gotowe! :))



W wersji smażonej wrzucamy pączki do nagrzanego do ok 170 stopni oleju i smażymy z obu stron aż zrobią się brązowe, trzeba jednak pilnować, żeby się nie spaliły. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...