Powoli w powietrzu można wyczuć już pierwsze oznaki jesieni...Pora ruszyć w las na grzyby, a z nich można przygotować przepyszny sos do mięs, kaszy a nawet makaronu
Sos grzybowy (prawdziwkowy)
- 1 cebula
- 400 g prawdziwków (lub innych grzybów jakie znajdziemy w lesie)
- 400 ml wywaru
- 200 ml gęstej 18% śmietany
- szczypta szafranu
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy grzyby. Jeśli są duże to kroimy je na mniejsze kawałki, małe prawdziwki wrzucamy w całości. Dusimy wszystko razem i zalewamy wodą/bulionem. Całość dusimy ok 10-15 minut, małą ilością otrzymanego sosu hartujemy śmietanę, którą następnie dodajemy do sosu. Całość gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia,dodajemy szafran,a na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz