niedziela, 15 września 2013

Sos grzybowo - szafranowy

Powoli w powietrzu można wyczuć już pierwsze oznaki jesieni...Pora ruszyć w las na grzyby, a z nich można przygotować przepyszny sos do mięs, kaszy a nawet makaronu






Sos grzybowy (prawdziwkowy)


  • 1 cebula
  • 400 g prawdziwków (lub innych grzybów jakie znajdziemy w lesie)
  • 400 ml wywaru
  • 200 ml gęstej 18% śmietany
  • szczypta szafranu
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku




Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy grzyby. Jeśli są duże to kroimy je na mniejsze kawałki, małe prawdziwki wrzucamy w całości. Dusimy wszystko razem i zalewamy wodą/bulionem. Całość dusimy ok 10-15 minut, małą ilością otrzymanego sosu hartujemy śmietanę, którą następnie dodajemy do sosu. Całość gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia,dodajemy szafran,a na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...