poniedziałek, 3 grudnia 2012

Czekoladki z nadzieniem miętowym




Ręcznie wykonane pralinki to idealny pomysł na prezent.
Dzisiejsze czekoladki z nadzieniem miętowym zrobiłam specjalnie dla mamy, która przygotowuje prezent na czwartek. Takie malutkie słodkości w sam raz pasują jako dodatek do całości prezentu.
Mam nadzieję, że osoba obdarowana będzie się cieszyła oraz smak podpasuje, ponoć miętowe czekoladki lubi, przynajmniej tak słyszałyśmy ;))

Nie będę się rozpisywać jak robimy korpus, ponieważ we wcześniejszych notkach już była o tym mowa TU lub TU dlatego dzisiaj tylko o nadzieniu.



Co potrzebujemy?
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 20ml śmietanki 30%
  • 2-3 gałązki mięty
  • 20ml syropu miętowego
  • 10 g masła
  • szczypta chęci ;)

Pierwszą rzeczą jaką robimy to listki mięty gotujemy razem ze śmietanką, żeby śmietanka wchłonęła jej cały aromat, później wyciągamy miętę i zostawiamy czystą śmietanką.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy miętową śmietankę i łączymy do całości dorzucamy kosteczkę masła i dolewamy syrop miętowy, całość ponownie  łączymy w jednolitą masę.

 Tak powstałe nadzienie przelewamy sobie do kubeczka, dzbaneczka czy czego tam sobie chcemy i czekamy aż masa się ochłodzi i  zgęstnieje. Zimną masę można już bez problemu umieszczać w gotowych korpusach.





6 komentarzy:

  1. ojej, ślinka cieknie! dosłownie! ;) uwielbiam miętowe czekoladki!Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak sie robi czekoladowa polewe ? bo jest tylko przepis na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozpuszczamy czekoladę gorzką lub mleczną w kąpieli wodnej :) i to wszystko :) http://kluskowopl.blogspot.com/2012/11/domowe-czekoladki-pralinki-czesc-2.html

      Usuń
  3. czy śmietanki ma być naprawde tylko 20ml ? nie 200?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zależności jeszcze od potrzeb;) tzn na jedną foremkę silikonową pralinek którą użyłam 20 ml było wystarczające, jeżeli chcemy więcej nadzienia to powiększamy ilość, ale wtedy całości składników :) im więcej śmietanki tym będzie ono bardziej lejące, dlatego ostrożnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...