niedziela, 16 września 2012

Cukinie nadziewane mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami

* 3 cukinie
* 200g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 pierś z kurczaka
* 1 cebula
* 1 łyżeczka masła
* 5-6 pieczarek
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka pasty z suszonych pomodorów
* sól, pieprz, świeża bazylia
* kilka pomidorków cherry
* oliwa aromatyzowana



Cukinie przekrajamy na połówki i wyciągamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczke. Cebulę z czosnkiem szklimy na maśle. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kosteczkę i mieszamy z mięsem mielonym dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, pastą z suszonych pomidorów ziołami i przyprawami. Nakładamy do wydrążonych cukinii. Pomidorki przekrajamy na połówki, kładziemy po grubym plasterku czosnku polewamy aromatyzowaną oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy do miękkiej cukini.





3 komentarze:

  1. Widzę, że klimat jeszcze lekko wakacyjny pozostał. My w niedzielę też zajadaliśmy się cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I chciałam jeszcze dodać że masz piękny manicure ;) Do zobaczenia jutro w Gabinecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo - robiony w najlepszym gabinecie :)
      a cukinia jest z przed miesiąca :P czekała na swoja kolej

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...