Nie uwierzycie...przegapiłam urodziny bloga!!! A były wczoraj - 4 urodziny bloga :) Zatem jak tradycja nakazuje były urodziny musi być tort :)
Tym razem był czekoladowy - zainspirowany przepisem na Kuchni Lidla, dołożyłam kilka swoich groszy i powstał oto taki mooocno czekoladowy pysznyyyy!
Tort czekoladowy z porzeczkową nutą:
Czekoladowy spód
- 2 jajka, rozmiar L
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 10 g kako
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 ml likieru z czarnej porzeczki (można użyć inny bądź zastąpić wodą)
Poncz kawowy
- podwójne espresso (50 ml)
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml likieru z czarnej porzeczki
- dżem porzeczkowy
Krem czekoladowo-kawowy
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- podwójne espresso
Mus czekoladowo-kawowy
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie spodu czekoladowego:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, w garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą - nie gotujemy!!! delikatnie studzimy i dynamicznie mieszając dodajemy żółtka. Dodajemy masę czekoladową i delikatnie łączymy z uzyskaną pianą z białek. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy, na koniec wlewamy nalewkę porzeczkową.
Przelewamy do tortownicy o średnicy 19 cm i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160 stopni w termoobiegu, następnie podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przygotowanie ponczu:
Przygotowujemy espresso, które następnie słodzimy łyżeczką cukru, po przestudzeniu dodajemy nalewkę porzeczkową.
Przygotowywanie kremu czekoladowego:
W rondelku umieszczamy śmietankę i połamane czekolady, dodajemy łyżeczkę domowego ekstraktu waniliowego i mieszamy wszystko do rozpuszczenia czekolad - NIE ZAGOTOWUJEMY!!!
Na koniec dodajemy espresso, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.
Składanie torta:
Biszkopt obcinamy na płasko i dzielimy na dwa blaty. Pierwszy blat wkładamy do obręczy tortownicy i obficie nasączamy ponczem kawowym, wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego ok 150 g. Drugi blat ciast smarujemy dżemem porzeczkowym i układamy dżemem w stronę kremu czekoladowego. Od góry ponownie nasączamy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy krem czekoladowo-kawowy. Tak przygotowany mus wylewamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy tort delikatnie wyciągamy z obręczy i podajemy...możemy dodatkowo ozdobić, ale wg mnie ten tort nie potrzebuje ozdób :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń