czwartek, 10 marca 2016

Kluski z sera i płatków jaglanych - bezglutenowe

Kluski....hmmm w naszym domu w każdej postaci: makarony, pierogi, kluski, pyzy w każdej ilości.
Te powstały gdy dzieci zażyczyły sobie coś słodkiego na obiad...smaczne choć przepis niedoskonały, muszę pomyśleć jak je udoskonalić :)
Dodatki stworzyły pyszną całość - mi najbardziej smakowały ze świeżo zrobionym musem z jabłek i cynamonem. 


 Kluski z sera i płatków jaglanych


  • 100 g płatków jaglanych
  • 250 g sera twarogowego, może być mielony z wiaderka
  • jajko
  • 6 łyżek mąki ryżowej
  • sól
Do podania: 
  • roztopione masło z bułką tartą
  • jogurt z cynamonem
  • mus jabłkowy



Płatki jaglane zalewamy szklanką gorącej wody, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka minut. Gdy będą gotowe studzimy je.
Do zimnych płatków dodajemy ser, jajko, mąkę i sól i wyrabiamy ręką.
Formujemy wałeczki i kroimy odpowiadające nam kawałki.
W garnku gotujemy wodę z solą, na gotującą wodę wrzucamy kluseczki, gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu.
Podajemy na słodko bądź słono do sosiku.



Kasza jaglana na słodko i słono

3 komentarze:

  1. Na ile to jest porcji? I okolo ile klusek wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...