środa, 16 grudnia 2015

Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami

Ten sernik powstał na podstawie sernika z malinami. Znikł szybko, a to chyba najlepsza rekomendacja. Może macie chęć by pojawił się na Waszym świątecznym stole?





Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami

Masa serowa:


  • 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese (użyłam sera sernikowego z Lidla)
  • 1 szklanki ksylitolu (cukier się skończył)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
  • ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii\
  • 200 g borówki brusznicy lub żurawiny


Spód ciasteczkowy



  • 150 g suchych pierniczków, bądź ciasteczek korzennych - użyłam ciastka z Ikea
  •  50 g masła



Wierzch:


  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki ksylitolu 


  • 300 g borówki brusznicy
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki nalewki malinowej (bądź każdej innej)


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. 
Średnimi obrotami miksujemy ser, ksylitol i mąkę do uzyskania jednolitej masy - około 2 minuty. Aby w masie nie zrobiły się grudki co jakiś czas zeskrobujemy szpatułka masę z boków miski.
Następnie dodajemy po jednym jajku na wolnych obrotach. Po każdym jajku miksujemy ok 30 sekund.
Gdy już wybijemy wszystkie jajka dodajemy śmietankę i ziarenka wanilii i miksujemy do połączenia składników.

Masę wlewamy do przygotowanej formy - dół wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem,
na wyłożony papier wykładamy wcześniej pokruszone na piasek ciasteczka wymieszane z rozpuszczonym masłem. 
Na serowej masie rozsypujemy równomiernie borówkę (jeśli mamy zamrożoną, nie musimy rozmrażać). 
Wstawiamy do środkowej części piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.
W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 1,5 godziny (tu pomocny jest minutnik,u mnie najlepiej sprawdza się ten w telefonie  :) )
Po tym długim czasie wyciągamy sernik z piekarnika i wierzch smarujemy jogurtem wymieszanym z ksylitolem i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i czekamy do jego ostygnięcia.
W międzyczasie możemy przygotować sos owocowy - na suchą patelnię wysypujemy owoce,dodajemy miód i czekamy aż powstanie gęsty sos, pod koniec dolewamy alkohol i tak przygotowanym sosem polewamy sernik.
Najlepiej byłoby gdyby sernik chłodził się przez całą noc, choć wystarczą mu już 4 godziny spędzone w lodówce



Świąteczne słodkości! 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...