poniedziałek, 30 listopada 2015

Gofry z twarogu z sałatką owocową

Pyszne twarogowe gofry na niedzielne śniadanie???hmmm lub na jesienny poranek gdy nie trzeba się wszędzie spieszyć? Rewelacyjny pomysł! a po przepis zapraszam Was tu :)






Gofry z twarogu z sałatką owocową
  • 200 g twarogu
  • 100 g masła o pokojowej temperaturze
  • 50 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • ulubione owoce 
  • płatki migdałowe




Masło ubić z cukrem i solą do jednorodnej masy. Kontynuując ubijanie wbijamy jajka jedno po drugim i dodajemy twaróg.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy razem ze skórką cytrynową do ciasta.
Wszystko razem mieszamy, ale tylko tak długo ile jest konieczne. Jeśli ciasto będzie ubijane zbyt długo, wtedy gofry utracą swoją delikatność.
Gofrownicę rozgrzać i gofry smażyć partiami do złocistego koloru.
Te gofry trzeba smażyć ciut dłużej niż normalnie.
Podajemy ze świeżymi owocami posypanymi płatkami migdałowymi. Gofry są pyszne na ciepło jak i na zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...