Gofry z twarogu z sałatką owocową
- 200 g twarogu
- 100 g masła o pokojowej temperaturze
- 50 g cukru
- 4 jajka
- 100 g mąki
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny
- ulubione owoce
- płatki migdałowe
Masło ubić z cukrem i solą do jednorodnej masy. Kontynuując ubijanie wbijamy jajka jedno po drugim i dodajemy twaróg.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy razem ze skórką cytrynową do ciasta.
Wszystko razem mieszamy, ale tylko tak długo ile jest konieczne. Jeśli ciasto będzie ubijane zbyt długo, wtedy gofry utracą swoją delikatność.
Gofrownicę rozgrzać i gofry smażyć partiami do złocistego koloru.
Te gofry trzeba smażyć ciut dłużej niż normalnie.
Podajemy ze świeżymi owocami posypanymi płatkami migdałowymi. Gofry są pyszne na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz