Wesołych Świąt! Dla Was wszystkich kochani, obyście spędzali je tak jak lubicie :) oczywiście smacznie i jak najbardziej spokojnie, by odpocząć od codziennego zgiełku i pośpiechu.
Masa makowa:
- 600 g maku mielonego
- ok 700 ml mleka (do namoczenia maku)
- 100 g masła
- 200 g miodu (u mnie gryczany)
- bakalie: rodzynki, żurawinę, suszone figi, suszone daktyle,
- orzechy: laskowe, włoskie i migdały,
- skórka pomarańczowa
- cynamon
- sproszkowany anyż
Mielony mak namaczamy w mleku, najlepiej dzień wcześniej na noc. Odsączamy ze zbyt dużej ilości mleka. Masło roztapiamy w wysokiej patelni, wkładamy mak i chwilę podsmażamy.
Bakalie jeśli trzeba namaczamy, następnie kroimy na małe części, rozdrabniamy orzechy i wszystko dodajemy do maku. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz miód, wszystko mieszamy doprawiamy cynamonem i anyżem.
Jeśli chcemy wykorzystać masę do makowca do masy dodajemy ubite białka jaja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz