piątek, 25 grudnia 2015

Masa makowa do makiełek, makówek, klusek z makiem i czego Wam się podoba :)

Wesołych Świąt! Dla Was wszystkich kochani, obyście spędzali je tak jak lubicie :) oczywiście smacznie i jak najbardziej spokojnie, by odpocząć od codziennego zgiełku i pośpiechu.


Masa makowa:

  • 600 g maku mielonego
  • ok 700 ml mleka  (do namoczenia maku)
  • 100 g masła
  • 200 g miodu (u mnie gryczany)
  • bakalie: rodzynki, żurawinę, suszone figi, suszone daktyle,
  • orzechy: laskowe, włoskie i migdały,
  • skórka pomarańczowa
  • cynamon
  • sproszkowany anyż



Mielony mak namaczamy w mleku, najlepiej dzień wcześniej na noc. Odsączamy ze zbyt dużej ilości mleka. Masło roztapiamy w wysokiej patelni, wkładamy mak i chwilę podsmażamy.
Bakalie jeśli trzeba namaczamy, następnie kroimy na małe części, rozdrabniamy orzechy i wszystko dodajemy do maku. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz miód, wszystko mieszamy doprawiamy cynamonem i anyżem.
Jeśli chcemy wykorzystać masę do makowca do masy dodajemy ubite białka jaja.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...