Zielona zupa jarzynowa
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1/2 kalafiora
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 szklanka mleka spożywczego
- 200 g fasoli szparagowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny, sól
- pietruszka liście
- woda
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełniamy wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotujemy przez ok 10–15 min, aż stanie się miękka. Miksujemy blenderem całość na gładki krem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kremu z cukinii i gotujemy na półmiękko. Następnie dodajemy fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.
Zupę gotujemy przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy obraną i lekko podsmażoną na oliwie cebulę i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuń