czwartek, 9 lipca 2015

Zielona zupa jarzynowa




Zielona zupa jarzynowa 


  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki 
  • 1 szklanka mleka spożywczego 
  • 200 g fasoli szparagowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz czarny, sól
  • pietruszka liście
  • woda


Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełniamy wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotujemy przez ok 10–15 min, aż stanie się miękka. Miksujemy blenderem całość na gładki krem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kremu z cukinii i gotujemy na półmiękko. Następnie dodajemy fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.
Zupę gotujemy przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy obraną i lekko podsmażoną na oliwie cebulę i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...