Kurczak w sosie pomidorowo - kokosowym z fasolką szparagową
Porcja dla 4 osób
- 0,5kg piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- 0,5 średniej papryki czerwonej
- puszka mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- woreczek ryżu brązowego
- Sól morska, pieprz czarny
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie marynujemy w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku i soli morskiej.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę, dodajemy kurczaka i dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec wrzucamy pomidory z puszki, pokrojoną fasolkę oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą morską i pieprzem oraz czerwoną pastą curry do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi podajemy z ugotowanym ryżem brązowym.
Bardzo inspirujące:)
OdpowiedzUsuńproszę spróbować :)
UsuńSpróbowałam:D pycha!!!! dzięki za przepis!
Usuń