środa, 17 czerwca 2015

Kurczak w sosie pomidorowo - kokosowym z fasolką szparagową

 Mięso z kurczaka w naszym domu pojawia się najczęściej, ale jak każde kiedyś się nudzi, dlatego szukamy nowych połączeń smakowych, które przypasowały nam w innych daniach. Tak powstało to danie, delikatne, smaczne, nie tuczące.



Kurczak w sosie pomidorowo - kokosowym z fasolką szparagową
Porcja dla 4 osób

  • 0,5kg piersi z kurczaka 
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1/2 cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 0,5 średniej papryki czerwonej
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • woreczek ryżu brązowego
  • Sól morska, pieprz czarny



Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie marynujemy w oliwie z oliwek, rozgniecionym czosnku i soli morskiej.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę, dodajemy kurczaka i dusimy przez ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec wrzucamy pomidory z puszki, pokrojoną fasolkę oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą morską i pieprzem oraz czerwoną pastą curry do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie posypujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi podajemy z ugotowanym ryżem brązowym.



Mam smaka na kurczaka!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...