piątek, 27 lutego 2015

Pieczone placki z cukinii

Placki z cukinii polubiłam przez mojego męża - było o nich TU, tym razem wersja ciut bardziej light - mniej sera i pieczone a nie smażone. Smaczne, choć przyznam się szczerze że te smażone smakowały mi ciut bardziej.
Pieczone placki z cukinii:


  • 2 duże cukinie, starte na tartce o grubych oczkach 
  • 1 cebula, starta na tarce 
  • zioła- pietruszka, bazylia, wg uznania
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżki startego twardego sera 
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • szczypta curry, chili - opcjonalnie


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 
Startą na tartce cukinię oraz cebulę umieszczamy na gazie lub owijamy ręcznikiem kuchennym i odciskamy płyn. Całość wkładamy z powrotem do miski i mieszamy z mąką, solą, płatkami jaglanymi, pieprzem,ziołami,serem, jajkiem i mlekiem. (ser możemy pominąć będą wtedy jeszcze bardziej light)



Blaszkę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenia i formujemy placki - najlepiej oby nie były za duże, łatwiej się wtedy upieką.
Pieczemy około 15-20 minut, a następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-12 minut. 

Podajemy z ulubionym sosem - u nas czosnkowy :)



zainspirowane przepisem który znalazłam tu

3 komentarze:

  1. Zazwyczaj wiekszości smażone smakują ciut bardziej :), ale te są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione:)..ale jeszcze ie próbowałam ich zapiekać!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...