Placki z cukinii polubiłam przez mojego męża - było o nich TU, tym razem wersja ciut bardziej light - mniej sera i pieczone a nie smażone. Smaczne, choć przyznam się szczerze że te smażone smakowały mi ciut bardziej.
Pieczone placki z cukinii:
- 2 duże cukinie, starte na tartce o grubych oczkach
- 1 cebula, starta na tarce
- zioła- pietruszka, bazylia, wg uznania
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżki startego twardego sera
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1 jajko
- odrobina mleka
- szczypta curry, chili - opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Startą na tartce cukinię oraz cebulę umieszczamy na gazie lub owijamy ręcznikiem kuchennym i odciskamy płyn. Całość wkładamy z powrotem do miski i mieszamy z mąką, solą, płatkami jaglanymi, pieprzem,ziołami,serem, jajkiem i mlekiem. (ser możemy pominąć będą wtedy jeszcze bardziej light)
Blaszkę do pieczenie wykładamy papierem do pieczenia i formujemy placki - najlepiej oby nie były za duże, łatwiej się wtedy upieką.
Pieczemy około 15-20 minut, a następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10-12 minut.
Podajemy z ulubionym sosem - u nas czosnkowy :)
Wygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńZazwyczaj wiekszości smażone smakują ciut bardziej :), ale te są bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione:)..ale jeszcze ie próbowałam ich zapiekać!
OdpowiedzUsuń