sobota, 10 stycznia 2015

Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą

Nasze pierwsze podejście do soczewicy...podchodziliśmy do niej jak do jajka.
Okazała się bardzo smaczna i wdzięczna do dalszych prób. Przygotowany gulasz miał być zupą, pozostał jednak w wersji gęstej i bardzo aromatycznej. Idealny na zimowy obiad w szczególności gdy za oknem wieje i leje jak dziś...



Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą


  • 1 szklanki soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 papryki czerwonej 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody bądź wywaru warzywnego/rosołu
  • Sól morska
  • curry indyjskie



Soczewicę gotujemy do miękkości. Cebulę i cukinię,paprykę kroimy w kostkę i dusimy na oliwie. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pomidory z puszki, posiekany ząbek czosnku.
Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę, do smaku doprawiamy solą oraz indyjskim curry.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :).





Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. zrobiłam dzisiaj na szybko, bo akurat miałam wszystkie składniki w domu ;) przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że smakowało :) na drugi dzień jest jeszcze lepsze, no chyba że nic nie zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię i robię zupę z soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...