Nasze pierwsze podejście do soczewicy...podchodziliśmy do niej jak do jajka.
Okazała się bardzo smaczna i wdzięczna do dalszych prób. Przygotowany gulasz miał być zupą, pozostał jednak w wersji gęstej i bardzo aromatycznej. Idealny na zimowy obiad w szczególności gdy za oknem wieje i leje jak dziś...
Gulasz warzywny z czerwoną soczewicą
- 1 szklanki soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1,5 papryki czerwonej
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody bądź wywaru warzywnego/rosołu
- Sól morska
- curry indyjskie
Na samym końcu dodajemy ugotowaną soczewicę, do smaku doprawiamy solą oraz indyjskim curry.
Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :).

zrobiłam dzisiaj na szybko, bo akurat miałam wszystkie składniki w domu ;) przepyszna!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :) na drugi dzień jest jeszcze lepsze, no chyba że nic nie zostało :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię i robię zupę z soczewicy :)
OdpowiedzUsuń