niedziela, 4 stycznia 2015

Cannelloni ze szpinakiem i fetą czyli bardzo syty bezmięsny obiad

Odmiana poświątecznego jedzenia, bezmięsny zielony baardzo syty obiad.


Cannelloni ze szpinakiem i fetą
(2 porcje)


  • 450-500 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta
  • 150 g makaronu cannelloni
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz  do smaku
  • 1 łyżka masła



Do przygotowania tej potrawy użyłam szpinaku mrożonego rozdrobnionego, dzięki czemu nic nam się nie 'ciagnie'.
Szpinak układam na patelni i na delikatnym gazie powolutku rozmrażam, przewracając co chwilę aby rozmrażał się równomiernie. Na osobnej patelni rozpuszczam masło i na nim szklę cebulkę i czosnek.
Do szpinaku dodajemy cebulę, czosnek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Czekamy, aż wszystko ostygnie.
W międzyczasie fetę kroimy w malutka kosteczkę, dodajemy do przestudzonego szpinaku.
Mała łyżeczką napełniamy rurki makaronu.
Układamy je w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku.
Po napełnieniu ok 12 rurek zostało mi jeszcze trochę nadzienia, którym przykryłam makaron od góry.


Bardzo syte, smaczne bezmięsne danie.


Niskokaloryczny styczeń

7 komentarzy:

  1. wow! fajny przepis uwielbiam szpinam makaron i fete omnomnom

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny przepis, dziś to bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka temp.? I ile czasu trzymamy w piekarniku? Makaron surowy czy wcześniej ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Temperatura 200 st C
      w Piekarniku około 30 minut
      Makaron - nie gotowany wcześniej

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...