wtorek, 8 lipca 2014

Dżem truskawkowo-kawowy

Gdy o nim usłyszałam pomyślałam WARIACTWO! Ale gdy nie zjedliśmy truskawek a trzeba było coś z nimi zrobić - wsypałam je do garnka, dorzuciłam żelfixu i w tym momencie postanowiłam spróbować - raz kozie śmierć. Nie żałuję! przepyszny!



Dżem truskawkowo-kawowy

  • 1 kg truskawek
  • 1 żelfix 3:1
  • 350 g cukru
  • 2 espresso (zamiennie pół szklanki mocnej kawy)



Truskawki odszypułkowujemy i myjemy. Przekładamy do garnka w którym będziemy gotować dżem i rozgniatamy truskawki - ja używam do tego celu tłuczka do ziemniaków.
Wsypujemy żelfix i 350 g cukru - przyznam się że dałam ok 300 g i tak uważam, że jest słodki.
Wlewamy 2 espresso wszystko mieszamy zagotowujemy i od tego momentu gotujemy dżem ok 3 minuty.
Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do momentu stężenia :)


Etykiety zrobiły mi dzieci :)



Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. O a to ciekawa propozycja. Pewnie jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie to najlepiej spożytkowane truskawki w sezonie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy dżem, ale moje serce podbiły te etykiety. Są piękne i mają w sobie to coś. Widać, że cała rodzinka angażowała się w przetwory i każdy miał swoje zadanie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...