Przez fakt, iż nasze rodziny mieszkają w pewnej odległości od siebie były również jeżdżone, ale do tego raczej przywykliśmy ;)
Ten makowiec przygotowała moja mama na święta. Inny niż zawsze ale jaki pyszny! Dzięki dodatkowi jabłek bardzo wilgotny. Orzechowe kruche ciasto jest przeeepyszne i baardzo orzechowe, dzięki czemu zyskuje dodatkowe plusy!
Mamy już Nowy Rok ale dla wielu to dalej wolny czas :) zatem spędzajcie go w gronie rodzinnym.
Makowiec z jabłkami na orzechowym kruchym cieście
Kruszonka orzechowa
Kruszonka orzechowa
- 200 g zmielonych orzechów
- 200 g mąki pszennej (można zastąpić zmielonymi orzechami)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru
Masa makowo-jabłkowa
- 2 żółtka
- 30 cukru
- 120 g roztopionego masła
- 900 g masy makowej
- 40 g kaszy manny
- 40 g mąki pszennej
- 100 g rodzynek
- 5 średnich jabłek startych na grubych oczkach (u nas szara reneta)
- 4 białka
- szczypta soli
Mąkę z orzechów mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło oraz cukier i całość mieszamy za pomocą rąk, następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy tak jak kruszonkę, dzielimy w proporcjach 3/4 i 1/4. Większą część wysypujemy na dno prostokątnej blaszki 24 x 35 cm, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-12 minut (spód ma być blady).
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka ubijamy z cukrem, powoli dodajemy roztopione masło i dalej ucieramy przez chwilkę. Stopniowo podczas ucierania dodajemy masę makową, później mąkę, kaszę mannę. Rodzynki mieszamy ze startymi na grubych oczkach jabłkami, które dodajemy do masy makowej.
Na samym końcu do masy dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.
Na wystudzony spód rozkładamy masę makowo-jabłkową, posypujemy pozostałą kruszonką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez ok 50-55 minut.
Upieczony wystudzony makowiec posypujemy cukrem pudrem.
pyszne, aromatyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiał smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń