Rozpoczął się Karnawał, czas imprez i pyszności, które zagoszczą na stołach.
Ta sałatka kilka lat temu biła rekordy popularności...w tym roku wydaje mi się że będzie jej wielki
come back :)
Sałatka Gyros:
- 1 sałata lodowa
- 500 g piersi z kurczaka
- 6 ogórków konserwowych
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka kukurydzy
- ketchup
- 3 łyżki majonezu
- przyprawa do gyrosa/kebabu
- 3 łyżki oleju
- pomidorki do dekoracji
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy błonek i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w misce z 3 łyżami oleju i przyprawą do gyrosa, wszystko mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie smażymy mięso i czekamy aby ostygło.
Przestudzone mięso układamy na dnie miski i polewamy ketchupem, na to układamy kolejne warstwy warzyw i sosu majonezowo-ketchupowego.
Warstwy po kolei:
- mięso
- ketchup
- ogórki konserwowe
- czerwona cebula
- kukurydza
- sos majonez+ketchup
- sałata lodowa
Tak przygotowaną sałatkę nabieramy łyżką od samego dna do góry by mieć na talerzu wszystkie składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz