piątek, 10 października 2014

Owsianka z goji

We wrześniu musieliśmy nauczyć się robić wczesne śniadania...starsza Kluska poszła do szkoły więc trzeba wysłać ją w szkolne ławki z pełnym brzuszkiem...jeszcze przed wakacjami, za to odpowiedzialne było przedszkole...:)
Na nieszczęście mojego męża jednym z ulubionych śniadań starszej Kluski jest OWSIANKA. 
Tym razem namoczyłam płatki z jagodami goji - to był strzał w 10! U nas w dwóch wydaniach jednego dnia - tak bywa, ze każdy lubi z czym innym ;)

Owsianka z goji
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g jagód goji
  • mleko (w zależności od tego ile wypija płatki i jaką lubimy konsystencję) 
  • cynamon

Wieczorem przygotowujemy  płatki i jagody goji, dodajemy cynamon (doda on naturalnej słodyczy), zalewamy wszystko mlekiem, zostawiamy pod przykryciem na całą noc.
Rano dolewamy mleka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Gdy płatki wchłoną całość mleka, wyłączamy ogień i przykrywamy garnek - pozostawiamy na kilka minut by puściły tzw.'kleik'. Następnie dodajemy jeszcze odrobinę cynamonu i podajemy z ulubionymi dodatkami.
U nas jedna wersja z malinami, druga zaś z musem z papierówek i chipsami jabłkowymi


Smacznego


Jagody goji - jedz to co najlepsze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...