Ostatnio zaciekawiło mnie stwierdzenie pani Magdy Gessler, o leżakowaniu przez noc ciasta na pankejki - chyba to był moment przeważający na decyzji, że zrobię je rano dla córki przed szkołą - tak jej zasmakowały, że zapytała czy mogą być też na obiad i kolację :)
Podane z jednymi z ostatnich malin z naszego ogródka i pysznym malinowym ziołomiodem.
Amerykańskie pankejki, Pancakes, placki na maślance
(12 sztuk)
(12 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego (40g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- duża szczypta soli
- 3/4 szklanki maślanki + 2 łyżki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W jednej miseczce mieszamy suche składniki, w drugiej mieszamy widelcem płynne bez masła. Następnie wszystko razem mieszany, dodajemy roztopione masło. Ciasta na pankejki nie mieszamy długo, gdyż tego nie lubi...pozostawiamy do leżakowania - u mnie na całą noc by ciasto było gotowe rano.
Smażymy na maśle, podajemy ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym.
Jednego tylko nie mogę pojąć, dlaczego nie wychodzą mi tak idealnie okrągłe jak w telewizji???no pytam się?!
wyszły genialnie!
OdpowiedzUsuńdziękujemy :)
Usuńmuszę w końcu zrobić take z maślanką, ponieważ mam jeden sprawdzony przepis bez niej, a jestem ciekawa różnic smakowych :) te wyglądają przepysznie... a do tego z malinami ;)
OdpowiedzUsuńJa dziś miałam okazję zjeść pyszne śniadanie u tiffaniego, ale twoich pancakes też bym chętnie skosztowała. Jaki pomysł na obiad? Stek? burger? Sałatka? Grilowany łosoś? Czekam na przepisy!
OdpowiedzUsuń