Odłożyłam je do pojemnika i kilka dni później powstała moja wariacja na temat tiramisu.
Domowy recykling - czyli podróba tiramisu w szklankach
- biszkopt domowej roboty, ale mogą być również kupne biszkopty
- 2 espresso
- 2 łyżki likieru kawowego Khalua
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Biszkopty układamy w filiżankach, zaparzamy kawę i łączymy ją z likierem kawowym lub amaretto.
Ciasto nasączamy kawą.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy krótko do połączenia składników. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopty - po około 2 łyżki.
Przykrywamy kolejną porcją biszkoptu i nasączamy kawą z likierem i przykrywamy kolejną warstwą śmietany z serkiem. Górę posypujemy kakao, wkładamy do lodówki , podajemy schłodzone
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz