poniedziałek, 14 lipca 2014

Domowy recykling - czyli podróba tiramisu w szklankach

Jeśli pieczecie sami biszkopty na torty to wiecie, że nie zawsze wychodzą płaskie jak stół i co nieco trzeba odciąć. A co zrobić z tą odciętą częścią? Można zjeść...i tak przeważnie działo się w naszym domu, tym razem było inaczej, tort robiłam wieczorem więc Kluski już dawno spały i nie miał kto podjadać ciasta.
Odłożyłam je do pojemnika i kilka dni później powstała moja wariacja na temat tiramisu.


Domowy recykling - czyli podróba tiramisu w szklankach

  • biszkopt domowej roboty, ale mogą być również kupne biszkopty
  • 2 espresso
  • 2 łyżki likieru kawowego Khalua
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania 

Biszkopty układamy w filiżankach, zaparzamy kawę i łączymy ją z likierem kawowym lub amaretto.
Ciasto nasączamy kawą.
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i serek mascarpone, mieszamy krótko do połączenia składników. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopty - po około 2 łyżki.
Przykrywamy kolejną porcją biszkoptu i nasączamy kawą z likierem i przykrywamy kolejną warstwą śmietany z serkiem. Górę posypujemy kakao, wkładamy do lodówki , podajemy schłodzone



Smacznego!


Kawa ...I co dalej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...