Tapioka?!A co to?z czym to się je?jak smakuje?
Opakowanie tapioki kupiliśmy kiedyś podczas zakupów w sklepie z azjatyckimi produktami. Przyszła pocztą, zachwyciła, a następnie przeleżała jakiś czas w szafce gdyż nie mogłam się zdecydować co z niej przygotować.
Po wpisie TU zapragnęłam spróbować pudding z tapioki, tak za mną chodził aż powstał ten super deser
Deser z tapioki i truskawek
- 1/2 szklanki ziarenek tapioki
- 1 puszka mleka kokosowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyża cukru pudru
- truskawki ok 0,5 kg
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Tapiokę mieszamy z mleczkiem kokosowym i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie dodajemy nasionka wanilii (możemy również wrzucić laskę wanilii, którą później usuniemy) i cukier puder i całość gotujemy przez ok 12-15 minut - tak przygotowaną tapiokę umieszczamy w szklaneczkach - po chwili zacznie tężeć i przybierać postać gęstego budyniu.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody.
Truskawki miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak powstałą masę wylewamy na zgęstniałą tapiokę.
Odstawiamy do lodówki by deser stężał całkowicie.
Podajemy schłodzony, ale niekoniecznie tuż po wyjęciu z lodówki.
Macie jakieś swoje sposoby na tapiokę? Zostało mi co nieco w opakowaniu i nie wiem do czego wypróbować :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz