Kto nie lubi szaszłyków? Znajdzie się wśród Was ktoś taki?
Dzisiejszy przepis jest monotematyczny ale bardzo smaczny, daje jednocześnie spojrzenie na te pyszne danie, iż nie trzeba dużej ilości składników by stworzyć coś idealnego na szybki obiad bądź grilla z przyjaciólmi
Szaszłyki drobiowe z papryką
(lokowanie produktu)(proporcje na 7-8 szaszłyków)
- 500 g piersi z kurczaka - możemy również użyć piersi z indyka
- 2 czerwone papryki
- przyprawa Specialite - Młynek przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, czosnek i imbir do smaku
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy je na duże kawałki, umieszczamy w miseczce dodajemy przyprawy Kamis, sól i inne nasze ulubione oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego, wszystko odkładamy na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy paprykę - kroimy ją na spore kwadraty. Jeśli szaszłyki będziemy przygotowywać na grillu musimy namoczyć patyczki by nie zaczęły nam się palić.
Szaszłyki rozpoczynamy i kończymy papryką - wtedy mięso nie będzie się zsuwać.
Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym oraz kaszą - u nas był to kuskus z pietruszką i oliwą.
uwielbiam szaszłyczki :)
OdpowiedzUsuń