wtorek, 25 lutego 2014

Łosoś w azjatyckiej marynacie

Ten sposób marynowania spodobał mi się już jakiś czas temu - marynata bardzo szybko dodaje azjatyckiego posmaku łososiowi. Oczywiście za każdym razem smak jest inny - ma na to wpływ wiele czynników - ilość imbiru, sos sojowy (nie każdy smakuje taka samo).
Własnie od sosu zależy bardzo dużo - do niektórych trzeba dodać odrobinę soli, a do innych w żadnym wypadku nie można jej dodać gdyż są za słone.




Łosoś w azjatyckiej marynacie
(2 porcje)

  • łosoś - około 500-600 g
  • sok z limonki lub cytryny

Marynata:
  • sos sojowy ok 3-4 łyżek
  • starty imbir (ok 1 cm)
  • sól 



Łososia oczyszczamy, usuwamy skórę. Sos sojowy mieszamy ze startym imbirem i solą - tak przygotowanym sosem polewamy łososia i odstawiamy na ok 30 minut. 
Przed włożeniem łososia do piekarnika skrapiamy go delikatnie sokiem z limonki (lub cytryny). 
Łososia pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Podajemy z surówką z ogórków - taką jak tu




Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

1 komentarz:

  1. Ostatnie zdjęcie świetne. Fajnie uchwycona para i ciekawa kompozycja, aż chciałoby się od razu zatopić zęby ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...