Własnie od sosu zależy bardzo dużo - do niektórych trzeba dodać odrobinę soli, a do innych w żadnym wypadku nie można jej dodać gdyż są za słone.
Łosoś w azjatyckiej marynacie
(2 porcje)
- łosoś - około 500-600 g
- sok z limonki lub cytryny
Marynata:
- sos sojowy ok 3-4 łyżek
- starty imbir (ok 1 cm)
- sól
Łososia oczyszczamy, usuwamy skórę. Sos sojowy mieszamy ze startym imbirem i solą - tak przygotowanym sosem polewamy łososia i odstawiamy na ok 30 minut.
Przed włożeniem łososia do piekarnika skrapiamy go delikatnie sokiem z limonki (lub cytryny).
Łososia pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z surówką z ogórków - taką jak tu
Ostatnie zdjęcie świetne. Fajnie uchwycona para i ciekawa kompozycja, aż chciałoby się od razu zatopić zęby ;)
OdpowiedzUsuń