wtorek, 25 lutego 2014

Azjatycka surówka z ogórka z europejską nutą

 Tę surówkę zobaczyłam jakimś programie kulinarnym, nie pamiętam jakim ale wart była zapamiętania.
Trochę obawiałam się smaków - ale było to niepotrzebne - wyszło pysznie i orzeźwiająco.
Spokojnie może konkurować z polską mizerią




Azjatycka surówka z ogórka z europejską nutą.

  • 1 ogórek
  • 1 łyżka octu jabłkowego *
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • kawałek startego imbiru
  • ok 2 łyżek białego i czarnego sezamu 
  • sól




Ogórka myjemy i kroimy w długie wstążki - najlepsza do tego jest obieraczka do warzyw (ten sposób 'krojenia' bardzo m się spodobał).
Na patelni prażymy sezam - delikatnie, aby nie spalić gdyż sezam będzie gorzki.
Przygotowujemy sos - z octu jabłkowego, oleju rzepakowego startego imbiru oraz soli.
Ogórka mieszamy z sosem i wkładamy na około 15 minut do lodówki - podajemy schłodzone. Tuż przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.



* W oryginalnych przepisach zamiast octu jabłkowego jest ocet ryżowy, natomiast zamiast oleju rzepakowego jest olej sezamowy.


  Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...