Trochę obawiałam się smaków - ale było to niepotrzebne - wyszło pysznie i orzeźwiająco.
Spokojnie może konkurować z polską mizerią
Azjatycka surówka z ogórka z europejską nutą.
- 1 ogórek
- 1 łyżka octu jabłkowego *
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek startego imbiru
- ok 2 łyżek białego i czarnego sezamu
- sól
Ogórka myjemy i kroimy w długie wstążki - najlepsza do tego jest obieraczka do warzyw (ten sposób 'krojenia' bardzo m się spodobał).
Na patelni prażymy sezam - delikatnie, aby nie spalić gdyż sezam będzie gorzki.
Przygotowujemy sos - z octu jabłkowego, oleju rzepakowego startego imbiru oraz soli.
Ogórka mieszamy z sosem i wkładamy na około 15 minut do lodówki - podajemy schłodzone. Tuż przed podaniem posypujemy prażonym sezamem.
* W oryginalnych przepisach zamiast octu jabłkowego jest ocet ryżowy, natomiast zamiast oleju rzepakowego jest olej sezamowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz