środa, 22 stycznia 2014

Pieczony dorsz zawijany w szynkę szwarcwaldzką z ratatouille

Jak dla mnie nowy pomysł na rybę - dorsz w tym wydaniu, choć kontrowersyjny smakował nam bardzo. Bardzo fajny sposób by odczarować wszechobecnego dorsza w cieście. Smaczny i zdrowy - odtłuszczony, niskokaloryczny....mniam






Pieczony dorsz zawijany w szynkę szwarcwaldzką 
podawany z ratatouille


  • 6 kawałków dorsza 
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • koperek

Ratatouille
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • oregano, bazylia,tymianek, pieprz, sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Filety dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem i pozbawiamy ości. Ja robię to dokładnie pęsetą, gdyż dzieci nie zawsze wypatrzą ość. Przygotowane filety oprószamy delikatnie solą (lub możemy to pominąć gdyż szynka jest słona), pieprzem cytrynowym i koperkiem. Rybę składamy w kostkę a następnie owijamy szynką - w miejscu gdzie jest złożenie ryby, staramy się aby była nieprzerwana szynka by zawiniątko się nie rozpadło. Przygotowane pakieciki układamy w żaroodpornym naczyniu. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a na patelni przygotowujemy ratatouille.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę, dusimy kilka minut i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu połączenia się składników, pilnując przy okazji aby warzywa się nie rozgotowały. Na samym końcu doprawiamy do smaku.

Do rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie z rybą na około 15 minut, podajemy z ratatouille. smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...