Pieczony dorsz zawijany w szynkę szwarcwaldzką
podawany z ratatouille
- 6 kawałków dorsza
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- pieprz cytrynowy
- sól
- koperek
Ratatouille
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów pelati
- oregano, bazylia,tymianek, pieprz, sól
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Filety dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem i pozbawiamy ości. Ja robię to dokładnie pęsetą, gdyż dzieci nie zawsze wypatrzą ość. Przygotowane filety oprószamy delikatnie solą (lub możemy to pominąć gdyż szynka jest słona), pieprzem cytrynowym i koperkiem. Rybę składamy w kostkę a następnie owijamy szynką - w miejscu gdzie jest złożenie ryby, staramy się aby była nieprzerwana szynka by zawiniątko się nie rozpadło. Przygotowane pakieciki układamy w żaroodpornym naczyniu. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a na patelni przygotowujemy ratatouille.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cukinię i paprykę, dusimy kilka minut i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy pomidory i podgrzewamy do momentu połączenia się składników, pilnując przy okazji aby warzywa się nie rozgotowały. Na samym końcu doprawiamy do smaku.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy naczynie z rybą na około 15 minut, podajemy z ratatouille. smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz