Szybkie ciasto bez użycia miksera
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
- 160 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
- 600 g jogurtu naturalnego (1,5 dużego opakowania)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6-7 brzoskwiń (można wymienić na dowolne sezonowe owoce)
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną.
W dużej misce mieszamy olej rzepakowy, cukier, sok i skórkę z cytryny, następnie dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Powolutku dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną - ciasto wychodzi bardzo gęste.
Brzoskwinie obieramy ze skórki - moje były bardzo bardzo dojrzałe więc skórka schodziła bez problemu, jeśli jest z tym jakiś problem można sparzyć ją wrzątkiem.
Obrane owoce dzielimy na cząstki u mnie ćwiartki.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę, wysmarowaną masłem i wyłożona papierem do pieczenia - u mnie mała prostokątna i keksówka. Na górze ciasta układamy brzoskwinie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50-60 minut do suchego patyczka - ja piekłam 60 minut i niestety warstwa ciasta w keksówce była wyższa niż w blaszce i zrobił się zakalec ;) ale się nie zmarnował i znikł w naszych brzuszkach
Przepis podejrzany na MojeWypieki
Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda pięknie. Z wyglądu kojarzy mi się z biszkoptem, tak lekko wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.