czwartek, 4 lipca 2013

Porzeczkowa frużelina




Porzeczkowa frużelina


  • 250 g porzeczek czerwonych (mogą być mrożone)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soku z limonki (cytryna też może być) 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody



W małym garnuszku wymieszać porzeczki z cukrem i podgrzewać do momentu roztopienia cukru. Dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą oraz sokiem z limonki. Tak uzyskany 'kisiel' przecieramy przez sitko aby pozbyć się drobniutkich pesteczek. Następnie dodajemy rozpuszczoną żeleatynę i dokładnie mieszamy i przelewamy do słoiczka.
Zostawiamy do ostygnięcia, przetrzymujemy w lodówce.
Możemy użyć do deserów, kremów itp
Frużelina z czerwonej porzeczki ma przepiękny czerwony kolor - zachwyciłą smakiem i wyglądem moje Kluski








Owoce z sadu i dzialki

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...