Mięta i melisa mają taką przypadłość, że rosną gdzie chcą i same się rozsiewają, z tego też powodu ostatni mój powrót z działki zakończył się wieelkim bukietem miętowo-melisowym, a dzięki temu mieliśmy przepyszną herbatkę idealna na upały.
Herbata orzeźwiająca z nutą cytryny
- 4 duże gałązki mięty
- 4 duże gałązki melisy
- 2 łyżki cukru
- 1/2 cytryny pokrojonej na plasterki
- 1,5 l wrzątku
Miętę i melisę wkładamy do dzbanka i zalewamy wrzątkiem, czekamy aby woda zmieniła kolor na zielony. Usuwamy liście i słodzimy napar cukrem, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy pokrojoną cytrynę.
Czekamy aż ostygnie, można włożyć dodatkowo do schłodzenia lub pić z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz