Pierwsza potrawa, która zagościła w nowych naczyniach to zapiekanka z bakłażanem i cukinią. Jakiś czas temu w telewizji wpadł mi w oko ten przepis, chociaż moja wersja bardzo różni się od oryginału, głównie brakiem niektórych składników, które zamieniłam po prostu na inne, ale tak czy siak bardzo pasujące do tego dania. A więc do dzieła! :)
Co potrzebujemy?
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 250 g sera cheddar
- 1 średnia cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 5 ząbków czosnku
- Bazylia, oregano, pieprz, sól, czosnek granulowany wedle uznania
- 1 łyżka masła
- 1 puszka mleczka niesłodzonego
Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy na grillowej patelni, bądź grillu elektrycznym z niewielką ilością masła i posypujemy delikatnie solą i czosnkiem.
Ser cheddar rozdrabniamy, możemy go starkować bądź wrzucić na chwilę do blendera, 3/4 potrzebne nam będzie do przełożenia warstw a 1/4 powędruje do sosu.
Cebula, pomidory, czosnek i przyprawy potrzebne nam są do zrobienia sosu marinara, na który przepis znajdziecie TU.
Do zrobienia zostaje nam tylko jeszcze biały sos, na bazie mleczka skondensowanego z dodatkiem sera cheddar i przypraw, ja użyłam odrobinę suszonego rozmarynu i bazylii z oregano + szczypta soli.
Gdy wszystko mamy już przygotowane pozostaje nam ułożyć wszystko w naczyniu, warstwowo, w sumie wyjdzie nam taka warzywna lazania, tylko bez makaronu ;))))
Warstwy: cukinia z bakłażanem, sos marinara, ser, sos biały, cukinia....itd, itd.
Wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz