piątek, 15 lutego 2013

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

 Zaopatrzyłam się w nowe naczynia do zapiekania, takie 1 porcjowe, wygodniejsze od dużych naczyń żaroodpornych, w sam raz na raz jak to się mówi ;) zawsze robiłam za dużo, teraz nadszedł czas na gotowanie odpowiednich ilości porcji he he ;))
Pierwsza potrawa, która zagościła w nowych naczyniach to zapiekanka z bakłażanem i cukinią. Jakiś czas temu w telewizji wpadł mi w oko ten przepis, chociaż moja wersja bardzo różni się od oryginału, głównie brakiem niektórych składników, które zamieniłam po prostu na inne, ale tak czy siak bardzo pasujące do tego dania. A więc do dzieła! :)



 Co potrzebujemy?
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 250 g sera cheddar
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ząbków czosnku 
  • Bazylia, oregano, pieprz, sól, czosnek granulowany wedle uznania 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 puszka mleczka niesłodzonego 
Co robimy?

Bakłażana i cukinię kroimy w plasterki i podsmażamy na grillowej patelni, bądź grillu elektrycznym z niewielką ilością masła i posypujemy delikatnie solą i czosnkiem.
Ser cheddar rozdrabniamy, możemy go starkować bądź wrzucić na chwilę do blendera, 3/4 potrzebne nam będzie do przełożenia warstw a 1/4 powędruje do sosu.
Cebula, pomidory, czosnek i przyprawy potrzebne nam są do zrobienia sosu marinara, na który przepis znajdziecie TU.
Do zrobienia zostaje nam tylko jeszcze biały sos, na bazie mleczka skondensowanego z dodatkiem sera cheddar i przypraw, ja użyłam odrobinę suszonego rozmarynu i bazylii z oregano + szczypta soli.
Gdy wszystko mamy już przygotowane pozostaje nam ułożyć wszystko w naczyniu, warstwowo, w sumie wyjdzie nam taka warzywna lazania, tylko bez makaronu ;))))
Warstwy: cukinia z bakłażanem, sos marinara, ser, sos biały, cukinia....itd, itd.



Wszystko razem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 30 minut.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...