czwartek, 14 lutego 2013

Sos marinara

Oglądając ostatnio Polsat Food natknęłam się na przepis z zapiekanką z bakłażanem i sosem marinara, nie wiem czemu pierwsze co mi się skojarzyło to sos z owoców morza, no ale nic bardziej mylnego. Sos marinara czyli sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Prosty, szybki, a jaki smaczny! i jak często używany w kuchni ;)

Co potrzebujemy?

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 5 ząbków czosnku
  • Bazylia, oregano, pieprz, sól wedle uznania
  • 1 łyżka masła


Co robimy?

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oliwie w garnku bądź patelni, czosnek również rozdrabniamy i dodajemy do cebuli jak nam się zeszkli, następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami i dodajemy przyprawy do smaku, w ilości takiej jaka nam najbardziej odpowiada :) na koniec łyżka masła dla ujednolicenia masy. Przez chwilę wszystko gotujemy i gotowe!

Prosto, szybko i smacznie, na dodatek nadające się do wielu potraw. A już niebawem zapiekanka z wykorzystaniem sosu marinara. Zapraszamy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...