wtorek, 5 marca 2013

Pierś z kurczaka z dodatkami grecko - włoskimi w cieście francuskim

Pierś z kurczaka była w naszym domu na wieele sposobów...ten sposób podejrzałam TU
Bardzo podobał mi się sposób przygotowania i sam wygląd potrawy. Dodatki pozmieniałam wg naszych upodobań i powstało przepiękne danie...Młodsza Kluska określiła je tak " Mamo za dobre, żeby jeść"


Takiego kurczaczka radzę podawać tylko i wyłącznie z sałatą z sosem vinegre, ponieważ jest bardzo syty i brakuje mu tylko przysłowiowej kropki nad i


Pierś z kurczaka z greckimi dodatkami w cieście francuskim:
(2 porcje) 

* 2 średnie piersi z kurczaka
* opakowanie ciasta francuskiego
* 4 suszone pomidory
* 2 łyżeczki pesto ( może być własnej roboty taki jak
* 8 zielonych oliwek
* 2 plasterki sera mozzarella
* 1 żółtko
* przyprawa Natur do pomidorów i sera


Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z blonek i nacinamy piersi od strony zewnętrznej, w stronę miejsca gdzie pierś była przymocowana do kości. Następnie posypujemy kurczaka przyprawami, delikatnie przyprawiamy rownież w rozcięciu. Odstawiamy ma minimum 30 minut (choć im dłużej tym lepiej). Następnie w zagłębienie wkładamy po 2 suszone pomidory.
Rozmrożone ciasto francuskie rozkładamy i delikatnie rozwałkowujemy. Układamy na nim piersi (wcześniej podsmażone, dla zamknięcia się porów i uzyskania soczystego mięsa) tak aby z góry i dołu zostało trochę wolnego ciasta do zrobienia zakładek. Ciasto pozostawione po prawej i lewej stronie nacinamy w paseczki. Górę piersi smarujemy pesto, układamy mozzarelę i oliwki. Następnie zakładamy dół i górę ciasta, a paseczki zaplatamy jak warkocz.






Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy ok 20 minut.
Podajemy z lekką sałatką ponieważ danie jest bardzo syte.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...