W domu ryby staramy się przygotowywać bardzo często - głównie pieczone w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Niestety zapach unosi się w domu przez kolejne kilka dni - nasz okap niestety nie działa zbyt dobrze i zapach pozostaje w domu :)
Przygotowanie filetów dorsza:
* sól
* pieprz cytrynowy
* koperek
* sok z połowy cytryny
* mąka do oprószenia
Ostatnio kupiliśmy 3 bardzo ładne filety dorsza - po jego umyciu i usunięciu pozostałych ości wkładamy do pojemnika delikatnie oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i koperkiem (ja użyłam mrożonego). Odkładamy do lodówki - po wyciągnięciu delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Ciasto rozmarynowo-koperkowe
* 90 g mąki pszennej
* 1 jajko
* sól
* rozmaryn i koperek (w ilościach wg uznania)
* ok 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Mąkę, jajko i przyprawy mieszamy dolewamy wody do uzyskania jednolitej masy.
Filety po skropieniu sokiem z cytryny oprószamy delikatnie mąką i zamaczamy w cieście - filet obklejony ciastem trzymamy kilkanaście sekund do odcieknięcia nadmiaru ciasta. Tak przygotowane filety smażymy na bardzo rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej skórki.
Podajemy z ćwiartkami cytryny i surówką z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz