środa, 7 listopada 2012

Wspomnienie lata - Dorsz w cieście rozmarynowo-koperkowym

Fakt, że mieszkamy niedaleko nadmorskich miejscowości sprawia że w sezonie letnim bardzo często jemy poza domem różnego rodzaju rybki - głównie grillowane, ale czasami także smażone (oczywiście tylko z zaufanych źródeł)
W domu ryby staramy się przygotowywać bardzo często - głównie pieczone w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Niestety zapach unosi się w domu przez kolejne kilka dni - nasz okap niestety nie działa zbyt dobrze i zapach pozostaje w domu :)



Przygotowanie filetów dorsza:

* sól
* pieprz cytrynowy
* koperek
* sok z połowy cytryny
* mąka  do oprószenia


Ostatnio kupiliśmy 3 bardzo ładne filety dorsza - po jego umyciu i usunięciu pozostałych ości wkładamy do pojemnika delikatnie oprószamy solą, pieprzem cytrynowym i koperkiem (ja użyłam mrożonego). Odkładamy do lodówki - po wyciągnięciu delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Ciasto rozmarynowo-koperkowe

* 90 g mąki pszennej
* 1 jajko
* sól
* rozmaryn i koperek (w ilościach wg uznania)
* ok 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 


Mąkę, jajko i przyprawy mieszamy dolewamy wody do uzyskania jednolitej masy.
Filety po skropieniu sokiem z cytryny oprószamy delikatnie mąką i zamaczamy w cieście - filet obklejony ciastem trzymamy kilkanaście sekund do odcieknięcia nadmiaru ciasta. Tak przygotowane filety smażymy na bardzo rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej skórki. 
Podajemy z ćwiartkami cytryny i  surówką z kiszonej kapusty.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...