środa, 4 lipca 2012

Muffiny z czerwonymi porzeczkami i czekoladowymi pieguskami

Na krzaczku czerwieniły się już w tamtym tygodniu, ale weekendowe słońce sprawiło, że smakują idealnie - Czerwone Porzeczki!
W tamtym roku pamiętam jak starsza Kluska wpadła do mnie jak podlewałam pomidory i krzyczała już od progu:
-"Mamusi chodź szybko zobacz tam na małym drzewku wyrosły takie malusie czerwone pomidorki"
Mówiła o porzeczkach :) w tym roku wszystkie trzy zajadałyśmy się czerwonymi koralikami wprost z krzaka, jeszcze trochę zostało na krzakach, cześć wyląduje niebawem w przepysznym koktajlu, a dziś wskoczyły do muffinek.



Muffinki z czerwonymi porzeczkami i czekoladowymi pieguskami
(12sztuk)

* 2 i pół szklanki mąki pszennej
* pół szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 szklanka mleka
* 2 jajka
* 1/4 szklanki oleju
* 300 g czerwonych porzeczek
* pół szklanki piegusków z gorzkiej czekolady (może być pokrojona drobno gorzka czekolada)
* do posypania płatki migdałowe

Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty, mieszamy dodajemy 'mokre' składniki i mieszamy krótko do połączenia składników wsypujemy gorzką czekoladę a na koniec czerwone porzeczki. Wszystko delikatnie mieszamy aby porzeczki nie popękały. Nakładamy do foremek posypujemy płatkami migdałowymi zamiast kruszonki i wkładamy na ok 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...