czwartek, 14 czerwca 2012

Filety kurczaka w szynce parmeńskiej ze szparagami w kremowym sosie

Filety kurczaka w szynce parmeńskiej ze szparagami w kremowym sosie

Ten przepis został zainspirowany KwestiąSmaku , po jego przeczytaniu zainspirowałam mojego męża a on wziął się za swoje wykonanie - dlatego w podanym przeze mnie przepisie wszystko będzie na tak zwane 'oko' gdyż gdy mąż w kuchni ja robię za kucharza liniowego - myje, kroję, przygotowuję - nie mam dostępu do tajemnic przepisu ;)

Piersi z kurczaka - przekrajmy na pół aby wyszły nam dwie cieńsze, przyprawiamy solą pieprzem i ulubionymi zielonymi przyprawami dodajemy odrobinę oliwy aby wszystkie przyprawy ładnie rozprowadziły się po filecie. Zostawiam do zamarynowania na ok 30min (im dłużej tym lepiej, nasze marynowały się przez noc). Po marynowaniu każdą pierś zawijamy z plasterkiem szynki parmeńskiej w rulonik i podsmażamy.
Smażyliśmy całą wielką porcję (dla 12osób) na woku, który idealnie zarumienił a nic nie przypalił.

Szparagi - gotujemy na parze, następnie hartujemy w lodzie z lodem i kroimy na kawałki ok 2,5-3cm

Sos- używamy mleka i śmietany 30% jako zagęstnika, przyprawiamy tymi samymi przyprawami co piersi lub dla odmiany paprykowo - aby uzyskać delikatny różowy kolor (można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego) gotujemy na małym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.


Podsmażone piersi układamy w naczyniu żaroodpornym pokrywamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika  (nagrzanego ale wyłączonego, aby sos nam się nie ściął) Na koniec :)posypujemy szparagami i podajemy z ziemniakami z wody lub grillowanymi  :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...