niedziela, 10 czerwca 2012

Domowa pizza


Z racji tego, że wczoraj moją mateczkę naszła ochota na pizzę - dziś na obiad właśnie ona. Przepis na ciasto znalazłam TUTAJ, i przyznam, że to mój pierwszy raz robienia samodzielnie ciasta ;) wcześniej zawsze dostawałam gotowe i musiałam dodać tylko składniki, natomiast dzisiaj wszystko robione jest przeze mnie od początku do końca. Muszę przyznać, że ciasto dobre, a w szczególności dla osób które lubią pizze na grubym cieście (ja lubię, rodzicielka też! ). 

 Na ciasto potrzebujemy:
2,5 szklanki mąki tortowej
Pól szklanki letniego mleka
Pół szklanki letniej wody
30gram drożdży
Łyżka oleju
Szczypta soli.



Dodatki do pizzy każdy powinien dodać takie jakie lubi najbardziej, u nas dziś zagościły:
-cebula
- kiełbasa
-  pieczarki
- kukurydza
- suszone pomidory z oliwy
- marynowany czosnek
- grzybki mun (w sumię składnik przypadkowy, ponieważ zostało nam trochę z piątkowych sajgonek ;) )
- świeże oregano
- świeży tymianek
- ser mozzarela (użyty do posypania całości)
-ser salami (użyty do rogów pizzy).



Na sos potrzebujemy:
- dwie łyżkii sosu chilli z czosnkiem (ja użyłam sos tao tao ponieważ miałam go akurat pod ręką i powiem Wam, że fajnie komponował się z resztą składników)
- dwie łyżki keczupu (w zależności od tego jaki lubicie, ja dodałam mój ulubiony z piekła rodem ;) )
- posiekana świeże oregano
-posiekany świeży tymianek
Wszystkie składniki razem mieszamy .  Jeżeli sos Wam nie odpowiada, zróbcie sobie taki jaki najbardziej lubicie :)


Na początku rozprowadzamy drożdże w mleku i wodzie, tak aby całość się rozpuściła, później do miski wsypujemy mąkę dodajemy olej i sól i na końcu wlewamy rozprowadzone drożdże, wszystko razem łączymy i ugniatamy aż powstanie jednolita masa, która nie klei się do ręki (ja musiałam dosypać troszkę więcej mąki, żeby uzyskać odpowiednie ciasto). 
Po ugnieceniu ciasta podsypujemy je delikatnie mąką ,przykrywamy  miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto odpowiednio wyrosło). 
Gdy ciasto nam wyroście przekładamy je do blaszki (w moim przypadku była to prostokątna blacha wyłożona papierem do pieczenia). Po przełożeniu formujemy rogi pizzy (ja dodatkowo włożyłam w rogi ser salami, bo akurat taki miałam pod ręką, po upieczeniu daje to fajny efekt). 
Pozostaje nam tylko posmarować  ciasto sosem i dodać swoje ulubione składniki. A później włożyć całość do rozgrzanego piekarnika ( 180- 200 stopni) i piec około 30 min aż całość się zarumieni. 

To tyle, smacznego!

Marta

1 komentarz:

  1. Nareszcie grube ciasto! mam nadzieje ze nie jest suche i twarde jak z wiekszosci przepisow :D Jesli jest grube i mieciutkie to masz pluuusa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...